Vastasyntynyt tarvitsee ympärilleen lämpöä, läheisyyttä, hellyyttä, turvallisuutta sekä äidin ja/tai isän. Paras paikka vastasyntyneelle on olla kenguruhoidossa äidin tai isän paidan alla, iho ihoa vasten. Vauvahieronnan ydinajatus on rakkauden tunteen välittäminen turvallisen ja hoivaavan kosketuksen avulla. Hierojasta siirtyy vauvaan tärkeää tunneravintoa.
Vauvahieronta ei ole varsinainen hoitomuoto, vaikka sen avulla voidaankin vahvistaa vauvan yleiskuntoa ja eri elinten toimintoja. Hieronnan vaikutuksia vauvaan ovat mm. verenkierron vilkastuminen, hengityksen syveneminen, ruuansulatuksen vauhdittuminen, hermoston tasapainottuminen ihon reseptoreiden kautta, lihasjännitysten laukeaminen, unen laadun parantuminen ja motorisen kehityksen edesauttaminen. Äidin hieroessa vauvaa lisääntyy äidillä samojen hyvän olon hormonien erittyminen kuin vauvalla. Tämä vaikuttaa myös äidinmaidon eritystä lisäävästi.
Käytän vauvoilla hierontamenetelmää, joka pohjautuu intialaiseen vauvahierontaan. Yhdistän tähän myös vyöhykepisteiden hierontaa. Vauvan ruuansulatuskanava ei ole ensi kuukausien aikana vielä täysin kehittynyt, minkä vuoksi moni vauva kärsii ruuansulatusvaivoista, kuten vatsan kouristelusta, ilmavaivoista ja koliikista. Näitä vaivoja voidaan helpottaa sekä hieromalla vauvaa, että suunnittelemalla äidin ruokavalio oikein.
Hoidan vauvoja molemmilla vastaanotoillani, tarvittaessa voin tehdä myös kotikäyntejä. Vauvan ollessa asiakkaana ei tarvitse jännittää turhaan, vauvaa voidaan syöttää ja vaippoja vaihtaa kesken hoidon. Hoito tapahtuu aina vauvan ehdoilla.
Koliikin hoito
Vauvan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, kasvun ja unen kannalta on tärkeää hoitaa vauvaa rasittavat vatsakivut pois. Jos vatsakipu häiritsee vauvan nukkumista, vaikuttaa heikentynyt unen laatu tai vähentynyt unen määrä myös vauvan kasvuun.
Vastasyntyneiden ruuansulatuskanava ei ole syntyessään vielä täysin kehittynyt, eivätkä ruuansulatusentsyymit erity vielä normaalisti. Jos suolistoon tulee vaikeasti pilkottavaa ruokaa, ravintoaineiden pilkkoutuminen ja imeytyminen heikkenevät ja paksusuoleen voi muodostua käymistila ja kaasuja. Vastasyntyneiden vatsakivut ovatkin hyvin yleisiä, mutta hoidettavissa.
Heikentyneen ruuansulatuksen syitä voivat olla esimerkiksi allergia, kireät lonkan koukistajalihakset, kiertäjähermon pinnetila niskassa tai synnytyksestä aiheutuneet ”traumat”. Herkkävatsaisen vauvan kohdalla on erittäin tärkeää, mitä vatsaan laitetaan. Mikäli äiti imettää, tarkistetaan äidin ruokavalio. Myös vauvalla käytettävä lehmänmaitopohjainen korvike voi olla syypää ruuansulatusongelmiin.
Hoidossa vauva tutkitaan kokonaisvaltaisesti ja jokaiselle vauvalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Vatsaongelmaisen vauvan ja koliikkivauvan hoidossa keskitytään seuraaviin asioihin:
- äidin ruokavalio-ohjaus (mikäli äiti imettää)
- vauvan hieronta
- hieronnan ohjaus vanhemmille, jotta vanhemmat oppivat hieromaan vauvan vatsanhoidon kannalta tärkeimpiä alueita
- luontaisten maitohappobakteerien ja D-vitamiinin käyttö vauvalla
- imetysohjaus, jos tarvetta
- erilaiset äidinmaidonkorvikevaihtoehdot
Pyrin ohjaamaan vanhempia mahdollisimman hyvin, jotta he voivat jatkaa hoitoa kotona.