Koliikin hoito

Vauvan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, kasvun ja unen kannalta on tärkeää hoitaa vauvaa rasittavat vatsakivut pois. Jos vatsakipu häiritsee vauvan nukkumista, vaikuttaa heikentynyt unen laatu tai vähentynyt unen määrä myös vauvan kasvuun.

Vastasyntyneiden ruuansulatuskanava ei ole syntyessään vielä täysin kehittynyt, eivätkä ruuansulatusentsyymit erity vielä normaalisti. Jos suolistoon tulee vaikeasti pilkottavaa ruokaa, ravintoaineiden pilkkoutuminen ja imeytyminen heikkenevät ja paksusuoleen voi muodostua käymistila ja kaasuja. Vastasyntyneiden vatsakivut ovatkin hyvin yleisiä, mutta hoidettavissa.

Heikentyneen ruuansulatuksen syitä voivat olla esimerkiksi allergia, kireät lonkan koukistajalihakset, kiertäjähermon pinnetila niskassa tai synnytyksestä aiheutuneet ”traumat”. Herkkävatsaisen vauvan kohdalla on erittäin tärkeää, mitä vatsaan laitetaan. Mikäli äiti imettää, tarkistetaan äidin ruokavalio. Myös vauvalla käytettävä lehmänmaitopohjainen korvike voi olla syypää ruuansulatusongelmiin.

Hoidossa vauva tutkitaan kokonaisvaltaisesti ja jokaiselle vauvalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Vatsaongelmaisen vauvan ja koliikkivauvan hoidossa keskitytään seuraaviin asioihin:

  • äidin ruokavalio-ohjaus (mikäli äiti imettää)
  • vauvan hieronta
  • hieronnan ohjaus vanhemmille, jotta vanhemmat oppivat hieromaan vauvan vatsanhoidon kannalta tärkeimpiä alueita
  • luontaisten maitohappobakteerien ja D-vitamiinin käyttö vauvalla
  • imetysohjaus, jos tarvetta
  • erilaiset äidinmaidonkorvikevaihtoehdot

Pyrin ohjaamaan vanhempia mahdollisimman hyvin, jotta he voivat jatkaa hoitoa kotona.